Geneesmiddelengebruik.
Ouderen gebruiken in het algemeen veel geneesmiddelen. Ook worden vaak verschillende geneesmiddelen tegelijkertijd gebruikt. Dat kan soms tot problemen leiden. Het lichaam kan gevoeliger reageren op bepaalde geneesmiddelen. Daardoor kunnen bijwerkingen van een geneesmiddel eerder optreden. De bijwerkingen kunt u vinden in de geneesmiddelinformatie of bijsluiter.
Soms lijken bijwerkingen op verschijnselen van (ouderdoms)ziektes. Zo kunnen bepaalde middelen die bij de ziekte van Parkinson of bij depressies worden gebruikt, verwardheid veroorzaken. Dit lijkt op de verwardheid die voorkomt bij dementie. Ook kunnen bepaalde slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen veel langer werken, waardoor er overdag last is van sufheid.
Slaapmiddelen en kalmerende middelen verslappen vaak de spieren. Als men dit soort middelen gebruikt, loopt men een grotere kans om te vallen als men ’s-nachts uit bed komt.
Geneesmiddelen kunnen een bijwerking hebben, die een andere kwaal kan verergeren.
Mocht men last krijgen van bijwerkingen als men een nieuw geneesmiddel gebruikt, vraag dan advies aan arts of apotheker.
Verander nooit op eigen houtje de dosering van het geneesmiddel.
Uw eigen huisarts
Uw apotheek
Geneesmiddel Infolijn: 0900 – 9998800
DGV: Nederlands Instituut voor verantwoord medicijngebruik.
Postbus 3089
3502 GB Utrecht
Tel.: 0888 - 800400
Fax: 030 – 2962912
E-mail: info@medicijngebruik.nl
Stichting Eerlijke Geneesmiddelen Voorziening.
K.P. van der Mandelelaan 74
3062 MB Rotterdam
Tel.: 010 - 4800942